Last van reuma? Check de app!
Enkele weken geleden kwam de app Weeronline met een update. Toen ik de app hierna opende, kreeg ik de mogelijkheid om een tegel ‘reumaverwachting’ toe te voegen.
Eigenlijk dacht ik er niet echt bij na toen ik deze tegel toevoegde aan het overzicht in de app. Verder dan “oh leuk, lijkt me grappig om te zien” gingen mijn gedachten niet.
Totdat tijdens een vergadering bij ReumaNederland iemand erop wees dat het best suggestief en vanuit vooroordelen bedacht is. En dat klopt!
Ik neem jullie even mee hoe het eruit ziet in de app:
In de kleuren groen tot paars wordt aangegeven wat de kans op reuma-klachten is. In de toelichting geeft Weeronline aan dat met name vocht en kou van invloed is op de klachten.
En dat is een groot vooroordeel. Zo heb ik persoonlijk meer last bij warm en vochtig weer.
Ook staat in de app dat ‘het weer een grote rol speelt bij reumatische klachten’.
En dat is suggestief. Er is namelijk geen wetenschappelijk onderzoek dat heeft aangetoond dat het weer van invloed is op de klachten bij reuma en op welke wijze. Zeker, er zijn verschillende theorieën en ervaringen van mensen met reuma, maar daarmee is het nog niet bewezen. En mijn vraag hierbij is, kan er ook een andere oorzaak onder liggen?
Laten we wel wezen, het weer van de afgelopen dagen nodigde niet bepaald uit om naar buiten te gaan en te bewegen. Terwijl dat juist bewezen goed is tegen reuma-klachten. Dus het koude en natte weer leidt ertoe dat je meer en langer binnen bent, waardoor je minder beweegt, wat mogelijk leidt tot meer klachten.
En dan geeft de app als advies bij een dergelijk weerbericht om het in huis behaaglijk warm te maken.
Begrijpen jullie waarom we tijdens de vergadering met ReumaNederland hier zo verbolgen over waren? Een gerenommeerde app als Weeronline met vele gebruikers baseert zich hiervoor onvoldoende op feitelijke informatie. Maar bovenal, doet voorkomen alsof alle mensen met reuma dezelfde klachten hebben. Reuma is een ingewikkelde ziekte, bestaande uit verschillende vormen en daarbinnen reageren mensen zelfs verschillend. Dus hoe kan zoiets als het weer, op zichzelf al ongrijpbaar, op een gelijke wijze van invloed zijn op reuma-klachten? Nog even los van de vraag wat hiervan de definitie is, want ook dit ervaren mensen met reuma verschillend.
Leuk geprobeerd Weeronline, maar gezien bovenstaande kan deze tegel nooit goede voorspellingen geven.
Zo zie je maar weer: wat is er bij iedereen toch veel nog onbekend over reuma!
Zoals de wind staat krijg je een verhaal. Morgen waait de wind uit andere hoek…… ander verhaal.????
Vorige zomer tijdens de hittegolf draaide de st.Maartenskliniek overuren. De wachtkamer zat vol met reumapatienten met ontstekingen. Vochtig warm weer heeft wel degelijk invloed op de reuma activitet. Veel reumapatienten hebben meer baat bij het zuid Europees klimaat. Waarom moet alles eerst wetenschappelijk bewezen zijn, de praktijk en ervaringen zegt toch genoeg.
Zelf heb ik ook ervaren dat het met mijn klachten niet klopt