Introductie
Zoals de trouwe lezer weet, heb ik een eigen paard en heb ik in verschillende blogberichten op deze site al benoemd wat de paarden die tot nu tot toe in mijn leven zijn geweest voor me hebben betekend. Uiteraard in relatie tot mijn reuma. Samengevat kan ik bij de paarden mijn reuma even vergeten, maar kunnen ze me ook een (soms confronterende) spiegel voorhouden en leer ik van ze beter naar mijn lichaam en gevoel te luisteren en soms gewoon even pas op de plaats te maken.
Deze ervaringen en de momenten van bezinning die ik de afgelopen periode heb gehad door de lockdowns vanwege corona, hebben me doen besluiten dit jaar een opleiding te gaan volgen waarin dit alles samenkomt.
Een opleiding tot paardencoach! En wellicht denk je nu, wat in hemelsnaam moet ik me voorstellen bij een paardencoach?!
Ongetwijfeld weet je wel iets over coaching in het algemeen. Coaches kunnen je helpen bij bepaalde vragen die je hebt over je leven of onderdelen van je leven. Een bekend voorbeeld zijn loopbaancoaches die je kunnen helpen als je even niet meer weet welke kant je op moet met je werk. Of teamcoaches die afdelingen van een bedrijf kunnen helpen beter met elkaar samen te werken. Maar zo zijn er ook coaches die je op persoonlijk vlak kunnen helpen. Niet lang geleden heb ik er zelf ook gebruik van gemaakt toen ik door oververmoeidheid niet meer kon werken en niet meer wist hoe ik uit die negatieve spiraal kon komen. De coach waar ik ben geweest maakte daarbij ook gebruik van ontspannende massages. En zo kan iedere coach wel zijn/ haar eigen aanpak hebben.
En mijn aanpak wordt dus mijn paard. Het fijne van paarden is dat zij het masker niet zien dat mensen op kunnen zetten om hun problemen te verbergen. Paarden komen eigenlijk direct tot de kern. Is dat eng en spannend? Misschien. Confronterend kan het ook zijn. Maar daardoor ook heel waardevol! Paarden zijn eerlijk. En, paarden oordelen niet. Het is in hun ogen niet goed of fout, het is gewoon zoals het is. En precies daarom houd ik zo van die dieren. En wil ik hier dolgraag andere mensen mee helpen. Want mijn rol als paardencoach is vooral om goed naar het gedrag van het paard te kijken en dit te vertalen naar de cliënt. Zodat ik de cliënt, door middel van die vertaling en het stellen van de juiste vragen verder kan helpen. Zie ook dit filmpje van het Centrum voor Paardencoaching (waar ik de opleiding ook volg) voor uitleg van het werk van een paardencoach: https://youtu.be/ZzvGCgDEqKI
Mijn droom is om uiteindelijk kindercoach met paarden te worden. Maar alles stap voor stap. Ik ben vorige week begonnen met de basisopleiding en de eerste opdracht was om een filmpje te maken waarin je je paard, met wie je de opleiding gaat doen, te introduceren. En aangezien ik in eerdere blogberichten al vaker over mijn paard heb geschreven, deel ik dit filmpje ook hier:
https://youtu.be/2zfzwVFOgUw
Deze opleiding zal er ongetwijfeld voor zorgen dat ik zelf ook weer tot inzichten kom over mijn eigen leven met reuma. En die inzichten wil ik hier met jullie delen. En zo kunnen jullie dan ook mijn weg tot paardencoach volgen.
Tot de volgende keer! Mede namens Pitou 😉
Geef een reactie