E-book recensie vrouw en reuma
Voordat ik overga tot een recensie van een E-book dat ik heb gelezen over reuma, zal ik eerst een update geven over hoe het met me gaat.
Het is tenslotte alweer 2 maanden (!) geleden dat ik mijn vorige blog heb geschreven. Daarin konden jullie al lezen dat ik het druk heb. Vooral druk in mijn hoofd. Hoewel ik er de laatste tijd niet echt last meer van heb, merk ik wel dat ik een nieuwe modus moet vinden om mijn blog bij te houden. Er zijn genoeg ideeën, daar ligt het niet aan. Maar als het druk is in mijn hoofd met andere dingen, dan vind ik het moeilijk om nog de rust en inspiratie te vinden om een nieuwe blogpost te schrijven. Die inspiratie komt wel weer terug, daar twijfel ik niet aan. Maar dan weten jullie waarom de frequentie van nieuwe blogposts wat minder is.
En dan nu de recensie. Het gaat om het E-book van Vrouw en Reuma. Ik volg haar op Twitter en Facebook. Zij heeft een E-book uitgebracht met de titel: ‘minder pijn en meer energie voor de werkende vrouw met reuma’. Dat sprak mij al aan! Daarnaast is ze ervaringsdeskundige; ze heeft zelf een vorm van reuma en is op zoek gegaan naar een manier om hiermee om te gaan en toch te kunnen blijven werken. Hier herken ik mijzelf in. Ik wil graag blijven werken en gelukkig gaat dit goed, maar ik heb een lange zoektocht achter de rug hoe ik dit het beste kan doen en daarnaast nog energie over te houden voor leuke dingen in het leven. Diegenen die al langer mijn blog lezen, weten dit wel. Waar Hetty van Vrouw en Reuma haar werk gemaakt heeft van het delen van haar ervaringen (ze heeft een coachingsbureau), is mijn blog ‘liefdewerk oud papier’ naast mijn werk. Maar met plezier!
Terug naar het E-book. Wat ik leuk vind zijn de quotes bovenaan de pagina’s. De quote op pagina 7 is vooral erg pakkend: “Als je eetpatroon slecht is, zijn medicijnen zinloos. Als je eetpatroon goed is, zijn medicijnen overbodig.” Zo dan. Dit is eigenlijk meteen de kern van het boek. Op pagina 5 staat deze uitgelegd in de woorden van Hetty zelf. Zo geeft ze aan dat met gezonde voeding en een optimale leefstijl je zelf een leven creëert met meer energie, minder pijn en zorgen. Klinkt aantrekkelijk toch? Het nodigde mijn in elk geval uit om verder te lezen.
Het volgende deel geeft algemene informatie over wat gezonde voeding is, hoewel dit niet zo makkelijk te zeggen is, omdat ieder mens uniek is (voor iemand met een gluten allergie, zijn granen bijvoorbeeld niet gezond). Er is wel een gemene deler te benoemen en die vinden we in de ‘blue zones’, plaatsen op de wereld waar mensen langer en gezonder leven dan elders. Een aantal voedingsovereenkomsten uit de blue zones, die ook onderdeel zijn van mijn voedingspatroon, zijn: veel groenten, noten, zaden en vis. En een opvallende die ik eerder ook al een keer ergens gelezen had, is: eet tot je voor 80% vol zit. Het idee is dat je lichaam dan voldoende binnen heeft gekregen en alles wat je meer eet naar vetreserves gaat. Dat was heel vroeger (lees: in de oertijd) handig, omdat men niet wist wanneer er weer voedsel zou zijn. Maar tegenwoordig kun je op iedere straathoek te eten krijgen, dus is dat helemaal niet nodig. Helaas is dit voor mij de lastigste; ik hou gewoon van lekker eten. 🙂
In het volgende deel gaat Hetty in op de darmen. Slecht functionerende darmen zijn de crux voor een slecht functionerend immuunsysteem, getuige ook de quote van Hippocrates op pagina 10: “de dood schuilt in de darmen”. Na een opsomming van symptomen (en nee, niet bij alle symptomen denk je gelijk aan je darmen: droge korstjes in je neus en oorsuizen zijn ook symptomen) wordt beschreven wat je eraan kan doen. Het lastige hieraan vind ik dat dit niet iets is dat je makkelijk zelf oppakt. Hetty beschrijft het heel gestructureerd en ze zal je ongetwijfeld heel goed kunnen begeleiden hierin. Maar als het idee van haar E-book is dat je dit zelf ook kunt doen, dan betwijfel ik of dat makkelijk lukt. Overigens valt me wel op dat haar opsomming van oplossingen om je darmen tot rust te krijgen overeenkomsten heeft met het Moorman-dieet. Voor wie het niet kent, zoek via mijn Facebook-pagina naar de Hormoonfactor (bij de pagina’s die ik leuk vind/ volg). Maar die overeenkomst is natuurlijk niet gek en eigenlijk ook geruststellend dat er niet heel verschillende ideeën over gezonde voeding rond gaan.
In dat licht wil ik jullie een recent artikel over ontstekingsremmende diëten bij artrose en reuma niet onthouden. Dat gaat ook in op de ‘blue zones’, hoewel niet expliciet, maar de opsomming van voedingsstoffen als basis voor een ontstekingsremmend dieet, vormt veel overeenkomsten met die uit het E-book.
Al met al is het een handig E-book voor meer achtergrondinformatie en een eerste aanzet tot een ander voedingspatroon. Check de site voor meer informatie!
Wat vonden jullie van deze recensie? Laat het me weten! En als je nieuwsgierig bent naar wat ik in mijn winkelwagen gooi en/ of wat ik eet in een week, laat ook dat me weten in een reactie onder deze blog!
Geef een reactie